..............................................................."Η ευημερία της ανθρωπότητας αποτελεί πάντα το άλλοθι των τυράννων".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δήλωση του Ηλία Νικολόπουλου , καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.


Συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού 
επιχειρεί ο κ. Σαμαράς

Στις προτάσεις του για την αναθεώρηση του συντάγματος ο κ. Σαμαράς επιχειρεί την συνταγματοποίηση του φιλελευθερισμού. Ανάμεσα στα άλλα: 
Αντί να εισαγάγει θεσμούς λαϊκής συμμετοχής-άμεσης δημοκρατίας στο ισχύον σύνταγμα και να διευρύνει έτσι τις αρμοδιότητες του λαού, που είναι ανώτερο όργανο του κράτους, εισάγει την άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και μετατρέπει το πολίτευμα της χώρας σε ημιπροεδρικό δίνοντας αρκετές αρμοδιότητες στο Πρόεδρο. Η τροποποίηση της δυνατότητας προκήρυξης δημοψηφίσματος με αίτημα των πολιτών αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό στη συνολική συντηρητική κατεύθυνση που κινείται η πρόταση αναθεώρησης.
Καταργεί τον παρεμπίπτοντα έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, ώστε ο πολίτης να μην μπορεί να προβάλει αντισυνταγματικότητα νόμου σε κάθε δικαστήριο που δικάζεται.
Εισάγει ιδιωτικά Πανεπιστήμια καταργώντας την δημόσια δωρεάν και λαϊκή παιδεία που κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 του ισχύοντος συντάγματος.